הגישור הינו דרך אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים וניתן לקיימו הן במהלך הליך משפטי והן בהליך בלתי תלוי המתקיים ללא פנייה לערכאות משפטיות. עקרונית, ניתן לקיים הליך גישור בין בעלי דין, בני זוג, שותפים, חברות, גופים מסחריים, מדינות וכו'.
המגשר אינו שופט או בורר ואין בסמכויותיו להחליט עבור הצדדים. ההחלטה המתקבלת בסוף התהליך, הינה החלטה משותפת ומוסכמת על הצדדים, שמושגת בעיקר על ידי כישוריו של המגשר לקרב בין העמדות השונות שהוצגו לו על ידי הצדדים.
המגשר חייב להיות אובייקטיבי, ניטראלי ונטול פניות לגבי אחד הצדדים.
פריחתו של הליך הגישור בא בעיקר על רקע העומס הבלתי נתפס במערכת המשפט בישראל. כמות התיקים האדירה עמה צריכים להתמודד השופטים והרשמים השונים, פוגעת בהכרח בזכויותיהם של המתדיינים ובסיכוי לזכות בפסק דין צודק.
בפועל, בתי המשפט נוטים להפנות מתדיינים רבים אל הליך הגישור, כאשר במידה שהליך כזה לא יצלח, הרי שהם יחזרו לדיון בדיוק מאותה נקודה בה הוא הופסק. בנוסף, השופטים אף נוהגים להבטיח לצדדים כי במידה שהסכסוך ייפתר בהסכם גישור, הרי שניתן יהיה לקבל את אגרות בית המשפט חזרה.
יתרונותיו של הליך גישור רבים ביותר ועיקרם הם יעילות, מהירות, עלות ופתרונות יצירתיים בפתרון הסכסוך.
הפניית סכסוך לערכאות משפטיות יכול לקחת זמן רב ולעלות ממון רב, כאשר בהרבה מקרים הצדדים (לרבות הצד שזכה) יוצאים בתחושה ש"לא ניתן להם יומם בבית המשפט" וכי "לא נעשה צדק".
הליך הגישור מתנהל בתדירות אשר נקבעת על ידי הצדדים ולעיתים מושג פתרון בתוך מספר פגישות קטן ביותר. כאמור, הסדר הגישור יכול להתגבש תוך שיתוף פעולה מלא של הצדדים אשר ישיגו פתרון מלא, סעדים אלטרנטיביים ושיתופי פעולה עתידיים ביניהם.
לעיתים, הליך הגישור הינו ההזדמנות הראשונה בה ניתנת לצד להשמיע את טענותיו כלפי הצד השני. הדבר אינו ברור כלל כאשר כתוצאה משיטתו של ההליך המשפטי לרבות תוצאה של ייצוג על ידי בעלי מקצוע שונים, נדחקים הצדדים והם נאלצים "לשחק" על פי כללי המשחק.
באופן זה, נחשפים האינטרסים הסמויים העומדים, בדרך כלל, מאחורי הטענות או העמדות היבשות הנטענות על ידי הצדדים. בנסיבות אלה, ולאחר שהצד" גילה את ליבו", יכול מגשר מוכשר להביא את הצדדים לידי פתרונות יצירתיים ביותר לרבות שיתופי פעולה. ברי, כי פתרונות מסוג זה כמעט בלתי אפשריים בין כותלי בית המשפט.
צד להליך גישור יכול להחליט כי הוא פורש בכל רגע נתון מההליך, ולמגשר אין כל דרך לכפות עליו הסדר או החלטה כלשהי. הדבר רלוונטי ביותר כאשר הצדדים נמצאים במהלכו של דיון משפטי, והם מבקשים לנסות את מזלם (בד"כ על פי המלצת השופט בתיק) בפתרון הסכסוך בגישור.
בנסיבות אלה, כל האינפורמציה שתוחלף בין הצדדים בהליך הגישור, לרבות הצעות שונות לפשרה, יהיו חסויות, ולא ניתן יהיה לעשות בהן שימוש בבית המשפט.
במידה והליך הגישור צלח, ינוסח הסדר גישור על ידי המגשר בשיתוף פעולה מלא עם הצדדים. את הסכם הגישור ניתן יהיה להגיש לבית המשפט וליתן לו תוקף של פסק דין מחייב.
כל הזכויות המופיעות או נובעות מאתר זה שייכות לעו"ד יניב קהת בלבד. אין לעשות בזכויות אלה כל שימוש מבלי לקבל אישור מראש ובכתב.